Ползите от балансирания прием на ленено семе и изключително широкият спектър на употребата му се познават още от векове. Днес то се среща в редица разнообразни храни. Трите топ съставки в лененото семе са Омега-3 есенциалните мастни киселини, полезните фибри и лигнаните. Семената от този вид са богати на белтъчини, калций, магнезий, фосфор и още куп микроелементи.Най-ефективният начин за употреба на лененото семе е да се използва мляно - фино или директно в прахообразна форма.Добавете мляно ленено семе към здравословното си меню и със сигурност още на първия месец ще изпитате широкия спектър от полезните му свойства върху организма. Мляно можете да го консумирате, като добавка към кокосово или бадемово мляко, любимите Ви шейкове или смути, кисело мялко или пък овесена каша.Мляното ленено семе може да се използва и като допълнение към брашно или директно вместо него. Ленено семе мляно е и страхотна добавка към свежи салати. Срещаме го и в рецепти за ястия с тъмни сосове и месо.