Боб в гювеч с пушени ребра
Необходими продукти:
- 500гр боб Елит “Fiorre"
- 500 г пушени ребра
- 5 с.л.олио
- 1 връзка зелен лук
- 1 стрък пресен чесън
- 1 бр. моркови
- 1 бр. червена чушка
- 1 бр. домат
- 1/2 с.л. червен пипер
- 6-7 стръка пресен джоджен
- 2-3 стръкчета прясна мащерка
- 2-3 листчета целина
- сол - на вкус
Начин на приготвяне:
Бобът се измива и се накисва във вода за около 12 часа. След това водата се сменя, налива се нова, слага се сода и се слага на котлона.
Щом заври, водата отново се сменя, бобът се измива и прехвърля в глинен гювеч.Зеленият лук, чесънът, морковът и червената чушка се почистват и нарязват на дребно. Слагат се в гювеча заедно с малко олио и червен пипер, след което се долива вода.Вкусният боб в гювеч се похлупва и слага се в студена фурна. Бобът се готви около половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 150 градуса.
Към края на готвенето, когато бобът е почти готов, се добавят сол на вкус, настърган домат, пресните подправки - джоджен, мащерка, целина и нарязаните на порции пушени ребра.
Бобът със свински ребра се връща отново във фурната и се готви до пълната му готовност.