Ориз по Барселонски
Необходими продукти:
- 240 гр. ориз Перлен "Fiorre"
- 80 гр. масло
- 120 гр. шунка
- 1 глава кромид лук
- 2 бр. домати
- 120 гр. грах
- 2 ч.ч. (400 мл) бульон
- магданоз
- индийско орехче
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Ситно нарязания лук се изпържва в масло до пожълтяване, прибавят се ситно нарязаната шунка, попарените, обелени и също ситно нарязани домати, изпържва се, след това се поставят почистения, изплакнат и попарен ориз, сол на вкус и се изпържва. Сместа се залива с горещ бульон (или вода) и се вари 7 минути, докато се поеме почти всичката течност. Прибавя се определеното количество грах, подправя се и се задушава в слаба фурна до омекване.