Лозови сарми по гръцки
Необходими продукти:
- 50 лозови листа Fiorre
- 500 гр. ориз Класик Fiorre
- 160 мл зехтин
- връзка пресен лук
- пресен копър
- магданоз
- джоджен
- 100 мл лимонов сок
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на ситно, запържваме го в сгорещен зехтин. Оставяме продуктите да омекнат.Прехвърляме и предварително измития ориз. Наливаме малко вода и лимонов сок. Поръсваме с черен пипер на вкус и сол, разбъркваме, варим ориза за кратко.Нарязваме пресните подправки на ситно, добавяме ги към останалите продукти. Наливаме още малко вода, зехтин и лимонов сок. Оставяме сместа да заври и ориза да поеме течността. Завиваме тънки продълговати сарми. Редим ги в тенджера, на дъното на която сме поставили няколко листа.Наливаме зехтин, поливаме обилно с лимонов сок.Покриваме сармите с чиния, наливаме вода, докато ги покрием. След като сместа заври, намаляваме силата на огъня и варим в продължение на 30 мин. Сервираме сармите студени.