Боб Мунг с лук и черен сусам
Пъстра смесица от боб мунг, лук и черен сусам. Вдъхновено от Истанбул, това ястие на базата на импулси е страхотно вегетарианско основно ястие. Приготвянето на това ястие едва ли би могло да бъде по-лесно. Ако никога не сте опитвали боб мунг, това е идеално въведение в тези прекрасни изумрудено-зелени варива.
Необходими продукти:
- 250 г сух боб мунг Fiorre , накиснат за една нощ
- 3 големи глави лук, нарязани на ситно
- 8 супени лъжици зехтин
- 3 супени лъжици червен винен оцет
- ½ чаена лъжичка мека горчица
- ½ голяма връзка пресен магданоз, ситно нарязан
- 4 шалот,ситно нарязан
- 8 сушени домата, нарязани на ситно
- 1 супена лъжица черен сусам
Начин на приготвяне:
Отцедете боба мунг, поставете го в тенджера и покрийте със студена вода. Оставете да заври, след това намалете до кипене и гответе зърната за 30 минути, докато омекнат. Отстранете от котлона и отцедете. Междувременно загрейте половината зехтин в голяма тенджера на слаб огън и задушете лука за 20-25 минути, докато стане мек и леко златист. Комбинирайте останалата част от зехтина, червен винен оцет, горчицата, магданоза и шалот в купа и овкусете. Добавете топлия боб мунг и добавете доматите. Накрая поръсете отгоре със задушения лук. Сервирайте топли или студени, поръсени с черен сусам.